Λέβητες Συμπύκνωσης

Αρχή λειτουργίας λεβητών αερίου συμπύκνωσης

Οι λέβητες συμπύκνωσης αναπτύχθηκαν για την εκμετάλλευση της λανθάνουσας θερμότητας ατμοποίησης κατά τη συμπύκνωση του παραγόμενου υδρατμού στο καυσαέριο (ο οποίος προέρχεται από το υδρογόνο του καυσίμου, την υγρασία του καυσίμου και την υγρασία του αέρα καύσης). Σε ένα λέβητα συμπύκνωσης μπορούμε να εκμεταλλευτούμε περίπου το 50% έως 78% της λανθάνουσας θερμότητας ατμοποίησης του υδρατμού επιτυγχάνοντας υψηλό βαθμό απόδοσης μέχρι 108% περίπου (με αναφορά την κατώτερη θερμογόνο ικανότητα του καυσίμου).Για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του λέβητα αεριού συμπύκνωσης είναι απαραίτητο η θερμοκρασία που έχουν τα καυσαέρια να μην υπερβαίνει τους 60ο C. Λόγω του όξινου χαρακτήρα των συμπυκνωμάτων, η κατασκευή των λεβήτων γίνεται με ανθεκτικά υλικά έναντι της διάβρωσης και αυτός είναι και ο λόγος που όλοι οι λέβητες Ariston κατασκευάζονται με ανοξείδωτο θάλαμο καύσης. Στη συνέχεια τα συμπυκνώματα οδηγούνται στην αποχέτευση. Ο λέβητας συμπύκνωσης επιτυγχάνει μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου σε σχέση με έναν συμβατικό λέβητα, σε κάθε τύπο εγκατάστασης:
  • Έως 15% σε παραδοσιακά συστήματα με θερμαντικά σώματα (υψηλών θερμοκρασιών 70~80°C).
  • Έως  20% σε μεικτά συστήματα.
  • Έως 35% σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης (χαμηλών θερμοκρασιών 40~50°C).
Τέλος, πέρα από το βασικό θέμα της οικονομίας στην κατανάλωση, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των λεβήτων συμπύκνωσης, είναι ότι πλησιάζουν πολύ στο θεωρητικό μοντέλο της πλήρης καύσης, κάτι που σημαίνει ότι ελαχιστοποιούνται «επικίνδυνοι» για τον άνθρωπο ρύποι όπως το CO (μονοξείδιο του άνθρακα), ή τα ΝΟx (οξείδια του αζώτου), γεγονός ιδανικό για πυκνοκατοικημένες πόλεις από οικολογικής άποψης.

Κύρια μέρη λειτουργίας ενός λέβητα συμπύκνωσης.

Πως προκύπτει ο υψηλός βαθμός απόδοσης

Ως είθισται, υπολογίζεται ο ονομαστικός βαθμός απόδοσης ενός λέβητα με βάση την Κατώτερη Θερμογόνο Δύναμη, και δεν υπολογίζεται καθόλου η επιπλέον ενέργεια που θα μπορούσε να εξαχθεί από την ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων του λέβητα. Ενας λέβητας φυσικού αερίου, με ονομαστικό βαθμό απόδοσης 90%, όταν καταναλώσει 1m³ καυσίμου, παράγει (8.130 * 0.9)= 7.317kcal. O πιο σύγχρονος λέβητας με τεχνολογία συμπύκνωσης και ελεγχόμενη παροχή οξυγόνου μέσω των ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενων στροφών του ανεμιστήρα, έχει αντίστοιχο βαθμό απόδοσης έως και 95%, άρα με το ίδιο 1m³ φυσικού αερίου παράγει (8.130 * 0.95) = 7.723kcal + 1.032kcal (από  ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων του) = 8.755kcal. Έτσι, προκύπτει «συμβατικός» βαθμό απόδοσης:  8.755 / 8.130 = 1.08 ή 108%

Βασικά πλεονεκτήματα έναντι συμβατικών

  • Ο λέβητας συμπύκνωσης, έχει βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από το συμβατικό λέβητα, γιατί εκμεταλλεύεται και τη θερμότητα των καυσαερίων, μέρος της οποίας ανακτάται μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου εναλλάκτη, στον οποίο πραγματοποιείται η ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων
  • Απελευθερώνουν μικρότερες εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον και μακροπρόθεσμα εξοικονομούν περισσότερα χρήματα λόγω της μείωσης του κόστους λειτουργίας
  • Τα μοντέλα συμπύκνωσης φτάνουν σε βαθμό απόδοσης έως και το 108%
  • Τα εξελιγμένα συστήματα ελέγχου διασφαλίζουν ότι η καύση γίνεται κάθε στιγμή στις ιδανικές συνθήκες (ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος και μεταβαλλόμενων στροφών ανεμιστήρας του λέβητα συμπύκνωσης, εγγυάται πάντα τέλεια καύση και μεγάλο βαθμό απόδοσης σε όλο το εύρος ισχύος του λέβητα)
  • Μείωση έως 75% στις θερμικές απώλειες, με επιφανειακή θερμοκρασία θαλάμου καύσης μικρότερη των 50°C και θερμοκρασίας καυσαερίων μεταξύ 45-50°C.
Στους συμβατικούς λέβητες έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία εντός ΕΕ από 12/2015.

Απεικόνιση του state of the art των λεβητών συμπύκνωσης της εταιρείας Ariston. Τεχνικά χαρακτηριστικά όπως και λοιπά προϊόντα της εταιρείας ανατρέξτε στην ιστοσελίδα: http://www.coumakis.gr/.

Απεικόνιση του state of the art των λεβητών συμπύκνωσης της εταιρείας Chaffoteaux. Τεχνικά χαρακτηριστικά όπως και λοιπά προϊόντα της εταιρείας ανατρέξτε στην ιστοσελίδα: http://www.chaffoteaux.gr/.

Share this post

Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο